top of page
Search

MALBATT: Misi Baskara

Malbatt: Misi Bakara ialah sebuah filem Malaysia yang diarahkan oleh Adrian Teh, dan filem ini juga dibintangi oleh Hairul Azreen, Bront Palarae, Shaheizy Sam, Fauzi Nawawi, Zahiril Adzim dan ramai lagi pelakon- pelakon hebat.


Malbatt: Misi Bakara ditayangkan pada 24- Ogos 2023. Filem Malbatt: Misi Bakara juga filem pertama Malaysia dalam sejarah yang ditayangkan dalam Imax. Filem ini merupakan sebuah filem aksi perang ketenteraan Malaysia. Ia berdasarkan dari kisah benar tentang operasi Rejimen Askar Melayu DiRaja (RAMD) membantu menyelamatkan tentera Amerika Syarikat yang terperangkap dalam perang saudara di Somalia pada tahun 1993. (Kononnya hebat, tapi minta bantuan). Bajet filem Malbatt antara bajet paling mahal yang pernah dihasilkan di Malaysia.


Mungkin anda semua pernah tonton filem Hollywood Black Hawk Down terbitan tahun 2001. Tapi dalam filem Black Hawk Down ni mereka tidak menceritakan tentang siapa yang selamatkan nyawa- nyawa tentera AS yang terperangkap di Bakara Market kalau bukan tentera kita. Dalam filem Malbatt: Misi Bakara inilah kisah sebenar yang berlaku pada tahun 1993, hampir 90% adalah benar.


Permulaan cerita dengan menceritakan serba sedikit sejarah sebelum paparan cerita visual bermula. Setelah itu dipaparkan wira- wira negara bersama keluarga sebelum berangkat ke misi, babak ini tidak lama dalam seminit begitu mungkin, selepas itu mereka berperang dan pulang ke pangkalan, selepas itu mereka terima arahan untuk misi ke Bakara Market bagi menyelamatkan tentera Amerika yang kononnya hebat. Dari awal cerita memang sepanjang filem ni kau akan dengar bunyi senjata sahaja tanpa henti.


Banyak watak yang ditonjolkan dengan karakter masing- masing tapi main focus actor ialah Shaheizy Sam. Hairul Azreen kali ini tidak seberapa menonjol selalunya mesti Hairul Azreen akan menonjol dalam filem- filem perang seperti ini, mungkin Adrian Teh ingin mengeluarkan lagi bakat- bakat pelakon lain yang tidak berapa ada nama dalam industri filem.


Adrian Teh pengarah yang sangat padu, ketika saya tonton filem ni, saya rasa macam menonton filem- filem level hollywood. Green Screen ketara sangat, tapi sikit lagi industri perfileman di Malaysia akan sama dengan industri perfileman di Eropah.


Set rakaman filem Malbatt: Misi Bakara ini ada di beberapa tempat, pertama Malaysia dan kedua di Turkiye, pelakon- pelakon tentera latihan di Port Dickson, Melaka. Cara pandu APC, guna senjata dengan betul, cara menggunakan radio asli tentera.


Bagi aku Malaysia mula sudah mengeluarkan filem- filem tentang kisah benar dan tentang peperangan, aku sangat berharap FINAS Malaysia keluarkan filem yang ada sindiran tentang politik di Malaysia atau di dunia, cuba kamu tonton filem Malbatt ini, dalam filem ini Hairul Azreen merangkan apa itu Malaysia kepada tentera Amerika, memaki hamun Amerika, itu barulah filem kita.


Rate: 8.8/10 disebabkan ini filem kisah benar jadi aku bagi rate tidak seberapa terlalu kagum dan tidak seberapa kecewa. Selamat menonton filem Malbatt: Misi Bakara.(Tulisan ini adalah tulisan saudara Radzmil Angking dan tidak semestinya mencerminkan pandangan pihak Arkib Cahaya)

28 views0 comments

コメント


bottom of page